Chojnow.pl
Zapoznaj się z naszą Polityką prywatności
facebook twitter YT IG
Logowanie Rejestracja
REKLAMUJ SIĘ NA CHOJNOW.PL SPRAWDŹ NASZĄ OFERTĘ BANERÓW I ARTYKUŁÓW SPONSOROWANYCH

Jest zgoda na uruchomienie Dietetyki!

Autor PWSZ Legnica
Data utworzenia: 26 lipiec 2013, 09:11 Wszystkich komentarzy: 0


Jest zgoda na uruchomienie Dietetyki!

Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego nadało Wydziałowi Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Witelona w Legnicy uprawnienia do prowadzenia studiów pierwszego stopnia (studia licencjackie) o profilu praktycznym na kierunku Dietetyka.

Tym samym kandydaci na studia, w systemie elektronicznej rejestracji mogą wybierać ten kierunek kształcenia. Rekrutacja trwa do 29 lipca br., a dzień później tj. 30 lipca nastąpi ogłoszenie listy kandydatów zakwalifikowanych do II etapu postępowania. Przyjmowanie dokumentów od kandydatów odbywać się będzie w PWSZ im. Witelona w Legnicy w dniach 31 lipca – 2 sierpnia.

Kandydaci, którzy nie zdążą zarejestrować się w tym terminie będą mogli to zrobić podczas rekrutacji uzupełniającej, która rozpocznie się w sierpniu.

Kierunek Dietetyka umożliwi studentom zdobycie tytułu licencjata po trzech latach kształcenia.

W trakcie realizacji treści programów nauczania studenci zdobędą wiedzę z zakresu nauk o żywności, właściwościach żywności, jej wpływie na organizm, odżywianiu człowieka w chorobie i zdrowiu, procesach technologicznych kształtujących określone wartości żywności, zasadach konstruowania diet ijadłospisów w zależności od wieku, stanu zdrowia czy trybu życia.

Na kierunku Dietetyka realizowane będą treści programowe z zakresu przedmiotów ogólnych: wychowanie fizyczne, język obcy, technologie informacyjne, ochrona własności intelektualnej; przedmiotów podstawowych: anatomia, fizjologia, patologia, mikrobiologia ogólna i żywności, chemia żywności, biochemia ogólna i żywności, surowce i dodatki do żywności, pakowanie i przechowywanie żywności, podstawy biotechnologii, kwalifikowana pierwsza pomoc. W ramach realizacji treści kierunkowych proponowane są przedmioty: dietetyka pediatryczna, geriatryczna, technologia żywności i potraw, analiza i ocena jakości żywności, pracownia żywienia i dietetyki, higiena i toksykologia żywności, edukacja żywieniowa, bezpieczeństwo żywności i żywienia, systemy jakości żywności, kliniczny zarys chorób, farmakologia i farmakoterapia żywieniowa, towaroznawstwo.

Absolwent, obok wspólnych dla całego kierunku kompetencji uzyska wiedzę i kwalifikacje związane z wybranymi po pierwszym semestrze studiów modułami kształcenia: dietetyka kliniczna lub żywienie zbiorowe.




Komentarze

Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj Komentarz

Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz.