Poznaj moc brokułów
Data utworzenia: 23 październik 2014, 09:18 Wszystkich komentarzy: 0
Poznaj moc brokułów
Brokuł to medalista pod względem wartości odżywczych wśród warzyw. Polecany jest maluchom, dzieciom i młodzieży, sportowcom, kobietom w ciąży i seniorom. Częste spożywanie brokułów zwiększa odporność na infekcje, wzmacnia układ nerwowy, sprzyja lepszej pracy układu pokarmowego, krwionośnego, ale przede wszystkim pomaga rozprawić się z wolnymi rodnikami – które odpowiadają za powstawanie stanów zapalnych w naszym organiźmie.
Kilka powodów dla których powinniśmy jeść brokuły
Zwiększają odporność na infekcje ( sulforafan, witamina C, prowitamina A, kwercetyna)
Wspierają nasze stawy i kości ( witamina C, wapń, witamina K)
Wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego (witamina C, potas )
Przeciwdziałają anemii ( kwas foliowy, żelazo, witamina C)
Wpływają na piękny wygląd skóry ( beta karoten, witamina C, E, sulforafan)
Profilaktyka przeciwnowotworowa ( sulforafan, wit C, A, E)
Wykazują pozytywny na poziom cukru we krwi ( niski indeks glikemicznym, chrom)
Działają na wzrok ( luteina, beta karoten)
Usprawniają pracę przewodu pokarmowego (błonnik)
Korzystny wpływ w walce przeciw helictobacter pyroli (sulforafan)
Korzystne działanie w diecie sportowców ( odkwaszają organizm, niwelują stres oksydacyjny – sulforafan)
Małokaloryczne.
Czym kierować się przy zakupie brokułów?
Różyczki brokułów powinny mieć kolor zielony lub fioletowy. Jeśli ta zieleń ma odcień blady, żółtawe przebarwienia – takie warzywo jest już nie najlepszej jakości
Łodyga jędrna, jasnozielona
Różyczki powinny być ściśnięte, zwarte
Unikajmy nadpsutych, uszkodzonych.
Należy je przechowywać w lodówce (w szklarniach lub w foli), myć dopiero przed użyciem
W jakiej postaci są najzdrowsze?
Na surowo i parowane kilka minut nie tracą swoich cennych związków ( zwłaszcza tych działających przeciwnowotworowo)
Gotowane długo na parze, w wodzie, pieczone, smażone tracą niestety większość swoich właściwości przeciwzapalnych. Sulforafan nie uaktywni się, witamina C utleni. Proces gotowania zwiększy przyswajalność za to karotenoidów zawartych w brokule. Dlatego warto sięgać i po takie, zwłaszcza, że dla niektórych surowy brokuł jest nie do przełknięcia – zwłaszcza dla małych dzieci. Gotowanie pozbawia dużej wartości odżywczej, ale nie całkowicie, więc jeśli mamy chęć na gotowane brokuły, krem z brokułów, kotlety to jedzmy je na zdrowie.
Kilka pomysłów na brokuły w kuchni
Pasta z brokułów i sera twarogowego na chleb
Składniki: średni brokuł, ½ kostki sera twarogowego chudego, 1-2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek lub jogurt naturalny 1-2 łyżki
Przygotowanie : należy zetrzeć różyczki brokułów (surowe), wycisnąć ząbek czosnku, rozgnieść widelcem twaróg chudy, dodać łyżkę oleju lub jogurtu chudego , tymianek, pieprz, łyżka
Krem z brokułów ,,dietetyczny”
Składniki: ¾ l bulionu, brokuł, ziemniaki, czosnek, szczypior, mleko, czosnek
Przygotowanie: Do gotującego się wywaru wrzucić różyczki brokułów, 3 ziemniaki, wcisnąć 2-3 ząbki czosnku, po ugotowaniu całość zmiksować, dolać troszkę mleka, żeby zabielić i wrzucić posiekany szczypiorek.
Kotleciki z brokułów dla najmłodszych
Składniki: brokuł, łyżka przecieru pomidorowego, czosnek, natka pietruszki, mąka pełnoziarnista, bułka tarta, 1 jajo, szklanka płatków kukurydzianych, sól i pieprz.
Przygotowanie: Brokuł podgotować, rozgnieść widelcem, dodać ząbek czosnku, łyżkę przecieru pomidorowego, troszkę mąki pełnoziarnistej typ 1850 (tak ½ łyżki), jajko, łyżkę bułki tartej. Formować nie za duże kulki, spłaszczać je i obtaczać w płatkach kukurydzianych ( wrzucić płatki do woreczka , rozgnieść tłuczkiem i wsypać do miski) układać na wyłożonej papierem blaszce i piec około 15 min w piekarniku.
Smacznego Poradnia dietetyczna Uroda