Chojnow.pl
Zapoznaj się z naszą Polityką prywatności
facebook twitter YT IG
Logowanie Rejestracja
REKLAMUJ SIĘ NA CHOJNOW.PL SPRAWDŹ NASZĄ OFERTĘ BANERÓW I ARTYKUŁÓW SPONSOROWANYCH

Poznaj moc brokułów

Autor Małgorzata Uroda
Data utworzenia: 23 październik 2014, 09:18 Wszystkich komentarzy: 0


Poznaj moc brokułów

Poznaj moc brokułów

Brokuł to medalista pod względem wartości odżywczych wśród warzyw. Polecany jest maluchom, dzieciom i młodzieży, sportowcom, kobietom w ciąży i seniorom. Częste spożywanie brokułów zwiększa odporność na infekcje, wzmacnia układ nerwowy, sprzyja lepszej pracy układu pokarmowego, krwionośnego, ale przede wszystkim pomaga rozprawić się z wolnymi rodnikami – które odpowiadają za powstawanie stanów zapalnych w naszym organiźmie.


Kilka powodów dla których powinniśmy jeść brokuły


  1. Zwiększają odporność na infekcje ( sulforafan, witamina C, prowitamina A, kwercetyna)

  2. Wspierają nasze stawy i kości ( witamina C, wapń, witamina K)

  3. Wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego (witamina C, potas )

  4. Przeciwdziałają anemii ( kwas foliowy, żelazo, witamina C)

  5. Wpływają na piękny wygląd skóry ( beta karoten, witamina C, E, sulforafan)

  6. Profilaktyka przeciwnowotworowa ( sulforafan, wit C, A, E)

  7. Wykazują pozytywny na poziom cukru we krwi ( niski indeks glikemicznym, chrom)

  8. Działają na wzrok ( luteina, beta karoten)

  9. Usprawniają pracę przewodu pokarmowego (błonnik)

  10. Korzystny wpływ w walce przeciw helictobacter pyroli (sulforafan)

  11. Korzystne działanie w diecie sportowców ( odkwaszają organizm, niwelują stres oksydacyjny – sulforafan)

  12. Małokaloryczne.



Czym kierować się przy zakupie brokułów?

  • Różyczki brokułów powinny mieć kolor zielony lub fioletowy. Jeśli ta zieleń ma odcień blady, żółtawe przebarwienia – takie warzywo jest już nie najlepszej jakości

  • Łodyga jędrna, jasnozielona

  • Różyczki powinny być ściśnięte, zwarte

  • Unikajmy nadpsutych, uszkodzonych.

  • Należy je przechowywać w lodówce (w szklarniach lub w foli), myć dopiero przed użyciem


W jakiej postaci są najzdrowsze?

Na surowo i parowane kilka minut nie tracą swoich cennych związków ( zwłaszcza tych działających przeciwnowotworowo)

Gotowane długo na parze, w wodzie, pieczone, smażone tracą niestety większość swoich właściwości przeciwzapalnych. Sulforafan nie uaktywni się, witamina C utleni. Proces gotowania zwiększy przyswajalność za to karotenoidów zawartych w brokule. Dlatego warto sięgać i po takie, zwłaszcza, że dla niektórych surowy brokuł jest nie do przełknięcia – zwłaszcza dla małych dzieci. Gotowanie pozbawia dużej wartości odżywczej, ale nie całkowicie, więc jeśli mamy chęć na gotowane brokuły, krem z brokułów, kotlety to jedzmy je na zdrowie.


Kilka pomysłów na brokuły w kuchni


Pasta z brokułów i sera twarogowego na chleb

Składniki: średni brokuł, ½ kostki sera twarogowego chudego, 1-2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek lub jogurt naturalny 1-2 łyżki

Przygotowanie : należy zetrzeć różyczki brokułów (surowe), wycisnąć ząbek czosnku, rozgnieść widelcem twaróg chudy, dodać łyżkę oleju lub jogurtu chudego , tymianek, pieprz, łyżka


Krem z brokułów ,,dietetyczny”

Składniki: ¾ l bulionu, brokuł, ziemniaki, czosnek, szczypior, mleko, czosnek

Przygotowanie: Do gotującego się wywaru wrzucić różyczki brokułów, 3 ziemniaki, wcisnąć 2-3 ząbki czosnku, po ugotowaniu całość zmiksować, dolać troszkę mleka, żeby zabielić i wrzucić posiekany szczypiorek.


Kotleciki z brokułów dla najmłodszych

Składniki: brokuł, łyżka przecieru pomidorowego, czosnek, natka pietruszki, mąka pełnoziarnista, bułka tarta, 1 jajo, szklanka płatków kukurydzianych, sól i pieprz.

Przygotowanie: Brokuł podgotować, rozgnieść widelcem, dodać ząbek czosnku, łyżkę przecieru pomidorowego, troszkę mąki pełnoziarnistej typ 1850 (tak ½ łyżki), jajko, łyżkę bułki tartej. Formować nie za duże kulki, spłaszczać je i obtaczać w płatkach kukurydzianych ( wrzucić płatki do woreczka , rozgnieść tłuczkiem i wsypać do miski) układać na wyłożonej papierem blaszce i piec około 15 min w piekarniku.


Smacznego  Poradnia dietetyczna Uroda









Komentarze

Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj Komentarz

Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz.