WYSOKI CHOLESTEROL. SPRAWDŹ PO CO SIĘGAĆ, A CZEGO UNIKAĆ W DIECIE
Data utworzenia: 24 listopad 2014, 10:30 Wszystkich komentarzy: 1
Choroby sercowo-naczyniowe zajmują w Polsce pierwsze miejsce wśród liczby zgonów. Wśród najczęstszych przyczyn tych schorzeń wymienia się miażdżycę, która prowadzi do choroby wieńcowej, zawału serca i udaru mózgu. Jednym z wielu czynników, które inicjują i podtrzymują zmiany miażdżycowe są tzw. dyslipidemie. Objawiają się wysokim poziomem cholesterolu całkowitego we krwi, przekraczającym normy stężeniem triglicerydów (TG) oraz zbyt niskim poziomem ,,dobrego” (HDL) i zbyt wysokim poziomem ,,złego” (LDL) cholesterolu.
Jak sprawdzić czy grozi mi dyslipidemia?
W laboratorium można wykonać lipidogram, który określi powyższe parametry. Do badania należy się odpowiednio przygotować. Trzeba być na czczo, a na kilka dni przed planowanym badaniem nie należy stosować głodówki, nie spożywać alkoholu i nie przesadzać z tłustym jedzeniem. Takie zachowania żywieniowe mogą zafałszować trochę wyniki. Koszt badania nie jest wysoki, a osoby, które nigdy wcześniej nie wykonywały lipidogramu mogą poprosić o skierowanie lekarza prowadzącego.
Zaburzony poziom lipidów nie boli, nie daje niepokojących oznak. Najczęściej zdarza się tak, że przez przypadek z okazji jakiś badań kontrolnych, okresowych z pracy, dowiadujemy się, że mamy problem z wysokim poziomem cholesterolu.
Czy to co jemy wpływa na poziom lipidów we krwi?
Tak. Dieta znacząco wpływa na omawiane parametry. Źródłem cholesterolu w diecie są produkty zwierzęce ( głównie: podroby, mięso, wędliny, nabiał i jaja). Roślinne produkty cholesterolu nie zawierają. Jednak ich jakość, ilość w diecie, determinuje poziom triglicerydów i wpływa pozytywnie lub negatywnie na poziom dobrego i złego cholesterolu. Wynika z tego, że sama dieta w której unikać będziemy tylko płucek czy mózgu wieprzowego nie wystarczy. Niektórzy, dowiadując się o kilkakrotnie przewyższających normy lipidach we krwi, eliminują tłuszcz do ram diety niskotłuszczowej i skutek jest taki, ze zamiast poprawy jest jeszcze gorzej. Tak! Paradoksalnie zbyt niska podaż tłuszczu zwiększa poziom triglicerydów. Tłuszcz nie jest jedynym winowajcą, a pozbycie się go w diecie do niczego dobrego nie prowadzi.
Czynniki żywieniowe związane z wysokim cholesterolem ( lipoproteiny LDL ,,zły cholesterol”):
Nasycone kwasy tłuszczowe
Częste sięganie po czerwone, tłuste gatunki mięs: wieprzowina i wołowina; wędliny, kiełbasy, pasztety z tych mięs. Używanie do potraw smalcu i słoniny. Sięganie po tłuste mleko i jego przetwory (sery żółte, jogurty, twarogi, śmietany, itp.)
Cholesterol pokarmowy (ten z pożywienia)
Sięganie w diecie po podroby ( płucka, mózg, nerki, itp.), skóry zwierzęce ( chrupiąca skórka udka kurczaka), duże ilości jaj i śmietany.
Małe spożycie warzyw i owoców
Produkty te są źródłem witamin i minerałów, które mają działanie przeciwdziałające wolnym rodnikom (zmniejszają podatność LDL na oksydację )
Zbyt mała podaż wody w diecie
Woda oczyszcza z toksyn, a wiele z nich powstaje z utleniania tłuszczów
Duży udział rafinowanych produktów zbożowych (z białej mąki)
Takie produkty są ubogie w błonnik, a on wiąże nadmiar cholesterolu i sprawia, że jego nadmiar jest wydalany z organizmu.
Czynniki żywieniowe związane z wysokim poziomem triglicerydów (TG) we krwi.
Alkohol
Nawet małe ilości, ale spożywane często potrafią przyczynić się do zwiększonego poziomu TG we krwi (niskoprocentowe alkohole jak piwo i wino również)
Spożywanie w nadmiarze produktów bogatych w cukry proste:
Ciasta, ciastka, kremy, batony, cukierki i żelki, deserki mleczne typu: owocowe jogurty, napoje mleczno-owocowe; soki i napoje z dodatkiem cukru, nadmiar słodkich owoców w diecie;
Słone i tłuste przekąski
Chipsy, krakersy, paluszki, chrupki, itp
Produkty zbożowe z białej mąki spożywane w nadmiarze
Dieta bogatokaloryczna
Przejadanie się, sięganie po żywność wysokokaloryczną (przykładem może być żywność typu fast food)
Spożywanie w dużych ilościach produktów z jaj, białej mąki i tłuszczu
Przykładem może być nadmiar w diecie: omletów, naleśników, klusek, itp.
Mam wysoki cholesterol. Jak należy postępować, żeby wpłynąć na jego redukcję?
Zamień tłuste mięsa, wędliny na chude.
Indyk, kurczak i królik to mięsa o niskiej zawartości tłuszczu. Będą odpowiednie dla osób z dyslipidemią
Wybieraj chude przetwory mleczne zamiast tłustych
Zamiast żółtego sera twaróg chudy i półtłusty. Zamiast śmietany naturalny jogurt, a mleko pełnotłuste zastąp odtłuszczonym.
Do smażenia używaj olej rzepakowy rafinowany zamiast smalcu
Zwiększ udział warzyw i owoców o intensywnych kolorach
Pomidory, sałaty, kapusty, brokuł, cukinia, papryka, czosnek, cebula i wiele innych. Wystarczy, ze dołożysz je do każdego posiłku, a zwiększysz siły swojego organizmu w walce z wolnymi rodnikami.
Przekonaj się w diecie do produktów zbożowych pełnoziarnistych.
Sięgaj po pełnoziarniste pieczywa wypiekane z mąk o wysokim typie, np. mąka pszenna typ 1850, żytnia typ 2000; zamień płatki śniadaniowe na owsianki; dorzucaj do sałatek otręby.
Do sałatek zamiast śmietany, majonezu dodawaj oliwę z oliwek
Pamiętaj o wodzie
Jeśli masz nadwagę/otyłość spróbuj schudnąć.
Mam wysoki poziom triglicerydów. Jak je obniżyć dietą?
Nie objadaj się
Jedz z umiarem. Najlepiej małe porcję, a często.
Spożywaj tłuste ryby morskie co najmniej 2 razy w tygodniu
Zawarte w rybach kwasy omega 3 przyczynią się do obniżenia TG
Zrezygnuj ze słodkich i chrupiących przekąsek
Zastąp je orzechami, pestkami, owocami takimi jak jabłka i grejpfruty
Zamień słodkie przetwory mleczne na naturalne odtłuszczone
Zamień słodki jogurt owocowy na naturalny odtłuszczony.
Wystrzegaj się alkoholu
Schudnij jeśli masz nadwagę
Słodkie napoje i soki zastąp wodą
Kilka przepisów, które przydadzą się w walce z wysokim cholesterolem i triglcerydami.
Pieczona pierś indycza alternatywą dla boczku, salami i kiełbas
Pierś indycza zawiera bardzo mało tłuszczów nasyconych. Bogata za
to w białko, minerały będzie dobrym dodatkiem do kanapek lub w
formie pieczeni dodatkiem do obiadu. Nie zawiera konserwantów w
postaci azotynów, fosforanów i soli dodanej. Za to ,,owinięta”
kurkumą, czosnkiem i tymiankiem doda aromatu i smaku. Łatwa w
przygotowaniu i tańsza w porównaniu z ceną ze sklepu. Za taką
trzeba dać powyżej 30 zł/kg, a taka domowa to koszt około 27
zł/kg. Wystarczy nasmarować pierś ulubionymi ziołami, wrzucić
do rękawa i upiec. Smacznego :)
Sałatka z awokado, czerwoną fasolą i kurczakiem
Taka sałatka dostarcza mnóstwo witamin, minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka. Zrobienie sałatki to dosłownie chwila. Wystarczy składniki pokroić, wymieszać i dodać oliwę z oliwek.
Składniki: sałata, czerwona fasola z puszki ( odsączona z zalewy), pierś z kurczaka (gotowana i przyprawiona), awokado, cebula, czosnek, pomidor, natka pietruszki, prażone ziarna słonecznika i sezamu, oliwa z oliwek. Smacznego :)
Łosoś z parownika
Łosoś gotowany na parze jest lepszą alternatywą niż smażony. Mięso jest delikatniejsze, a wartości odżywcze są prawie takie same jak w surowej rybie! Łososia po ugotowaniu wystarczy skropić cytryną i posypać estragonem. Sól jest zbędna. Łosoś sam w sobie jest słony więc po co jej nadużywać ( nadciśnienie, cellulit, choroby stawów). Smacznego :)
Poradnia dietetyczna Uroda
17:21