JAK WYTRWAĆ NA DIECIE W ŚWIĘTA?
Data utworzenia: 05 kwiecień 2015, 17:02
Wiosna to okres kiedy wielu z nas chce odzyskać formę, zgubić kilka dodatkowych kilogramów z zimy. Zaczynamy więcej się ruszać, zwracamy większą uwagę na to co jemy. Wszystko dla lepszej formy i samopoczucia. Idą święta. My Polacy lubimy te rodzinne spotkania, stoły zastawione smakołykami. Jak więc przetrwać te dwa dni bez późniejszych wyrzutów sumienia? Wystarczy zastosować kilka trików kulinarnych i można ,,przeżyć „ święta” bez utraty dotychczasowych osiągnięć.
Jakie sosy w Wielkanoc na diecie?
Królem stołu w świąteczne dni jest majonez. Stanowi też bazę dla innych sosów. Dodajemy go zarówno do sałatek, jaj i jako dodatek do wędlin czy mięsa. Dla dbających o linię to zakazany owoc ponieważ 1 łyżka to aż 18g tłuszczu i około 170 kalorii. Kilka łyżek takiego sosu i mamy dawkę tłuszczu na cały dzień. A gdzie jeszcze wędliny, jaja, kiełbasa??? Możemy uszczuplić dawkę tłuszczu zamieniając majonez na sosy na bazie jogurtu, chrzanu, czosnku czy musztardy. Pasują do świątecznych potraw i smakują nie najgorzej.
Sos musztardowy: wymieszać pół szklanki wody z łyżką mąki, zagotować, dodać 2-3 łyżki musztardy, zabielić trochę mlekiem, wkroić zieleninę, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Pasuje do jaj na twardo, na ciepło do pieczonego indyka.
Sos czosnkowy: opakowanie jogurtu naturalnego 150g 2%tłuszczu, czosnek świeżo wyciśnięty 2-3 ząbki, łyżkę soku z cytryny, łyżkę oliwy z oliwek, posiekane zioła: koperek, bazylię; ewentualnie sól i pieprz. Idealny do wędlin, jaj, pasztetu.
Sos jogurtowo -musztardowy: wymieszać mały jogurt naturalny, 3łyżki musztardy, ewentualnie sól i pieprz, łyżeczkę cukru, soku z cytryny. Pasuje do sałatki jarzynowej
Sos chrzanowy: ½ szklanki bulionu wymieszać z łyżką mąki pełnoziarnistej, dodać kilka łyżeczek chrzanu, ociupinkę cukru, sól, pieprz, jak ostygnie dodać kilka łyżek jogurtu. Pasuje do pieczeni na ciepło, ale również do wędlin, pasztetu i jaj.
Sos jogurtowo –serowy Agi : opakowanie jogurtu naturalnego, ząbek dwa czosnku, 100g sera sałatkowego lekkiego (Ala feta) . Idealny do sałatek typu greckiego, gyros, czy nicejskiej
Majonez można również mieszać pół na pół z jogurtem, chrzanem czy musztardą. Zawsze to parę kalorii mniej. Niemniej osoby na diecie powinny go zamienić na lekkie sosy, bo przecież święta to nie tylko sosy.
Święta bez białej kiełbasy to nie święta – jaką wybierać będąc na diecie?
Biała kiełbasa białej nierówna. Czytajmy przede wszystkim skład. Im dłuższy tym gorzej. Długi termin ważności, niska procentowa zawartość mięsa, niskiej jakości mięso (najlepsza będzie z szynki lub łopatki), cena 9,99zł/kg to wskazówki, że nie mamy do czynienia z produktem wysokiej jakości. Kupujmy surową. Nie gotujmy, a raczej parzmy dla zachowania walorów smakowych. Cenna wskazówka dla odchudzających się: parzmy ja chwilę dłużej, żeby tłuszcz się wytopił – będzie ,,lżejsza”. Osoby na diecie mogą pokusić się o wersje mało tradycyjną bo drobiową. W sprzedaży można dostać taką modyfikację tradycyjnej białej kiełbasy (mniejsza zawartość tłuszczu). Dla zaoszczędzenia kalorii i zbędnego tłuszczu lepiej spożywać ją na gorąco lub po parzeniu grilować ją bez tłuszczu, nie wskazane jest jej smażenie. Zawsze to jakiś sposób na lżejszy posiłek.
Mazurki
Nie ma ciasta, które można byłoby spożywać bez umiaru na diecie. Ciasta, wypieki nie należą do lekkich, a przy tym zdrowych. Unikajmy ciast przekładanych masą, na bazie margaryn twardych, z dużą ilością cukru i tłuszczu. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego to skuśmy się raczej na niewielki kawałek ciasta biszkoptowego z galaretka i owocami; jogurtowego z owocami, na sernik na zimno czy babę wielkanocną na bazie ciasta drożdżowego z bakaliami bez lukru i polewy czekoladowej.
Wędliny, mięsa i pasztet
Na diecie unikajmy mięsa i wędlin wieprzowych. Nie powinny spożywać wieprzowiny osoby z otyłością, chorobami serca. Upieczmy indyka, pasztet drobiowy z piersi bez skóry i wątróbki z dużą ilością włoszczyzny. Takie mięsa upieczone w domu mają mniej soli, więcej mięsa w mięsie, mniej konserwantów. Dietetycznie będzie sięgać po gotowane szynki, zapiekaną pierś indyczą czy drobiowego klopsa. Z dodatkiem ćwikły, czy sosu bez majonezu to całkiem lekki wybór.
Żurek, barszcz biały
To pożywna zupa pod warunkiem, że sami ja przyrządzimy ( nie z torebki). Zakwas na żur to samo zdrowie. Na diecie zamiast dodatku kiełbasy, boczku dodajmy jajo i kawałek szynki.
Wielkanocne potrawy wcale nie muszą być niedostępne na diecie. Wystarczy je trochę ,,odchudzić”, a z pewnością włożony dotychczasowy trud nie pójdzie na marne.
Zdrowych i Wesołych Świąt życzy Poradnia dietetyczna ,,Uroda”