Jak pomóc stłuszczonej wątrobie od strony żywieniowej
Data utworzenia: 21 listopad 2015, 15:00 Wszystkich komentarzy: 5
Stłuszczona wątroba może zwiastować problemy zdrowotne. Nieleczona może włóknieć, doprowadzić do marskości, a nawet raka. Wątroba to organ o silnych możliwościach ,,samonaprawczych” – tylko pod warunkiem, że umożliwisz jej tą regenerację.
Znaczenie wątroby dla życia człowieka obrazują poniższe funkcje jakie pełni w organizmie. To laboratorium organizmu, które każdego dnia pracuje na najwyższych obrotach:
- wytwarza i wydziela żółć potrzebną do trawienia tłuszczy
- gromadzi i uwalnia cukier; wiele witamin i minerałów
- wytwarza białka ustrojowe
- bierze udział w metabolizmie cholesterolu i syntezie witaminy D
- DETOKSYKACJA
Co może przyczyniać się do stłuszczenia wątroby poza alkoholem?
Jeśli przyjmujesz dużo leków, chorujesz na cukrzycę, zmagasz się z insulinoopornością; chorobą autoimmunologiczną; zaburzeniami na tle przemiany żelaza i miedzi; niedożywieniem na tle energetyczno-białkowym (długa hospitalizacja, głodówki; bardzo niskokaloryczne diety); przebyte wirusowe zapalenie wątroby to problem stłuszczenia wątroby może dotyczyć również Ciebie.
Żywienie w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby
Małe posiłki spożywane 4-5 dziennie
Duże objętościowo posiłki będą obciążać jej funkcjonowanie; należy nauczyć się jeść małe porcje posiłków, ale za to starać się jadać częściej 4-5 razy na dobę
Uregulowany nawyk picia wody każdego dnia
Woda w organizmie spełnia wiele funkcji, potrzebuje ją również wątroba, żeby sprawnie działać. Nie ma detoksykacji bez wody! Każdy dzień zacznij od wody, pij ją między posiłkami; zakończ dzień szklanką wody. Małe łyki, ale spożywane często.
Wykluczenie smażenia i tradycyjnego pieczenia z udziałem tłuszczy
Zastąp smażenie, obsmażanie, pieczenie z udziałem tłuszczy ( nawet marynata z olejem będzie szkodliwa) na duszeniu w wodzie; pieczeniu w rękawie, foli; a najlepiej skup swoje działania kulinarne na obgotowywaniu w małej ilości wody i parowaniu. Tego rodzaju techniki są najlepsze dla schorowanej wątroby.
Zrezygnuj ze słodyczy
Cukier w słodyczach, utwardzone margaryny z herbatników, ciastek powodują, że w hepatocytach ( komórki wątroby) gromadzi się tłuszcz. Nadmiar cukru przerabiany jest na tłuszcz i lokowany właśnie wokół wątroby utrudniając jej funkcjonowanie.
Spożywaj z umiarem owoce i soki owocowo-warzywne
Fruktoza zawarta w owocach, przetworach owocowych ( soki, nektary, dżemy, musy, itp.) w nadmiarze przyczynia się do stłuszczenia. Wybieraj raczej 1-2 porcję owoców w ciągu dnia i unikaj kupnych soków (zastąp je naturalnymi wyciskanymi w domu w ograniczonej ilości).
Nie dosładzaj
Cukier z cukiernicy to też powód stłuszczenia wątroby. Zastąp go jeśli nie możesz obejść się słodkim smakiem stewią – naturalnym słodzikiem.
Przetwory mleczne: kefiry, jogurty, mleko i maślanki – tylko NATUTRALNE o średniej zawartości tłuszczu 2-5%.
Owocowe przetwory dosładzane są syropem kukurydzianym i glukozowo-fruktozwym (okropieństwo dla wątroby!). Produkty light 0% tłuszczu są wyjałowione z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz zawierają więcej cukru! – a wątroba go nie lubi! Tłuste śmietany, jogurty typu greckiego, tłusty twaróg też unikaj; zastąp raczej jogurtem, twarogiem półtłustym, a zupę zabiel mlekiem zamiast śmietany.
Mięso, ryby i jaja jak najmniej przetworzone
Spożywaj je w formie jak najbardziej naturalnej i lekkiej. Jaja z luźnym żółtkiem zamiast na twardo; mięsa i ryby paruj, gotuj i piecz bez udziału tłuszczu. Unikaj wędlin i kiełbas, parówek, itp. ze sklepowej półki. Lepiej zjeść mięso gotowane na chlebie niż sklepową wędlinę. Od czasu do czasu spożywaj wątrobę – ona będzie miała dobry wpływ na Twoją wątrobę – ale uduś ją, nie smaż z cebulą. Białko z tych produktów ( mięso, ryby, jaja) jest potrzebne do odbudowy osłabionej wątroby – ale tylko w najmniej przetworzonej formie. Parówki, pasztety, kiełbasy i wędliny będą tylko pogarszały jej stan.
Nie rezygnuj z tłuszczu!!! Bardzo ważne
Tłuszcz jest bardzo potrzebny, ale w odpowiedniej dawce i jakości. Dodawaj tłuszcz do gotowych dań: zup, sosów, mięs, warzyw, sałatek. Jak to rozumieć? Jak ugotujesz warzywa i wymieszasz je z gotowanym mięsem i dodaj do tak gotowej potrawy dopiero tłuszcz. Będzie on w najzdrowszej wersji! Zdrowe tłuszcze, które możesz dodawać to:
- Awokado – jako zamiennik masła; do sałatek, past
- Masło i masło klarowane – do warzyw, jako dodatek do pieczywa, zup i sosów
- Oliwa z oliwek jako dodatek do wszystkiego
Unikaj: margaryn twardych kostkowych; margaryn kubkowych do smarowania, ,,masła” roślinnego, oleju: kukurydzianego, sojowego, słonecznikowego. Jeśli już smażysz to na smalcu, maśle klarowanym, oleju rzepakowy, kokosowym i ryżowym – inne nie nadają się do takich technik. Pamiętaj jednak, że smażenie nie służy stłuszczonej wątrobie – nie pomożesz jej w ten sposób.
Jedz dużo sezonowych warzyw!
W warzywach jest dużo antyoksydantów, witamin i minerałów, które potrzebuje wątroba, żeby się zregenerować. Unikaj jesienią pomidorów, ogórków i innych warzyw, które teraz w naszym klimacie nie dojrzewają. Wybieraj wszelkie kapusty; kiszonki (ogórki, buraki, kapusta), dynię i warzywa okopowe. Sięgaj po świeże surówki i gotowane warzywa z dodatkiem oliwy z oliwek. Pamiętaj, żeby dodawać je do większości posiłków – 3-4 razy dziennie.
Co warto wprowadzić do diety – co na wzmocnienie wątroby?
- ostropest plamisty ( sylimarol);
- czarna rzodkiew
- karczochy ( wyciąg z karczocha);
- buraki: zakwas buraczany, sok z buraka i jabłka, pieczone buraki; kwaszone buraki (betaina)
Alkohol i leki
Niektóre leki i alkohole (wszystkie rodzaje) wpływają na stłuszczenie. Unikaj w diecie alkoholu.
Unikaj pleśni, nadpsutej i przeterminowanej żywności
Pleśnie, grzyby mogą przyczynić się do wielu schorzeń wątroby i mieć wpływ na jej stłuszczenie.
Co poza dietą?
Jeśli masz nadwagę – schudnij, a odciążysz wątrobę.
Pamiętaj jednak, że zbyt drastyczny ubytek wagi i ograniczenia kaloryczne mogą pogłębić problem. Należy zmienić nawyki żywieniowe z małym ograniczeniem kalorycznym, żeby nie zaszkodzić wątrobie ( dieta z pełnowartościowym białkiem, zdrowymi tłuszczami i z ograniczeniem cukrów prostych)
Hobby, relaks – stres sprzyja zapaleniom wirusowym i bakteryjnym wątroby
Sen – uregulowany sen pomaga w detoksykacji wątroby
Aktywność ruchowa – spacery, kije, lekki wysiłek wspomaga układ odpornościowy – a zatem wspiera pracę wątroby.
www.poradniadietetycznauroda.pl Małgorzata Uroda Poradnia Dietetyczna ,,Uroda”
Komentarze
13:00
21:53
08:45
17:41
18:17