Chojnow.pl
Zapoznaj się z naszą Polityką prywatności
facebook twitter YT IG
Logowanie Rejestracja
REKLAMUJ SIĘ NA CHOJNOW.PL SPRAWDŹ NASZĄ OFERTĘ BANERÓW I ARTYKUŁÓW SPONSOROWANYCH

Tak skomplikowane urządzenie lepiej oddać w ręce fachowca, ale...

Autor Partnerstwo
Data utworzenia: 21 marzec 2017, 13:51 Wszystkich komentarzy: 0


Tak skomplikowane urządzenie lepiej oddać w ręce fachowca, ale...

Lodówka lub zamrażarka to urządzenia, bez których nie wyobrażamy sobie naszej codzienności. Na pierwszy rzut oka mogą wydawać się nieco skomplikowane i rzeczywiście takimi są. Zatem ich ewentualne naprawy najlepiej powierzać specjalistom. Jednak bieżąca konserwacja nie powinna dostarczać nam tutaj zbyt wielu trudności. Poza tym właściwe użytkowanie chłodziarki gwarantuje dłuższą i bezawaryjną jej żywotność. O czym zatem należy pamiętać?

Nie przechowuj w lodówce zbyt dużej ilości produktów

Zbyt duża ilość artykułów spożywczych przechowywanych w lodówce sprawia, że zaburzony zostaje swobodny przepływ powietrza w jej wnętrzu. A to prosta droga do skrócenie świeżości produktów, a nawet ich zepsucia. Pamiętaj także, że produkty w lodówce powinny zostać odpowiednio rozmieszczone, zgodnie z oznakowaniem i przeznaczeniem poszczególnych półek i szuflad. Takie rozwiązanie służyć będzie i żywności i lodówce.

Korzystaj z pojemników na żywność, folii spożywczej i papieru

Dlaczego to takie ważne? Produkty przechowywane w lodówce powinny zostać owinięte w folię lub ewentualnie w papier, np.pergaminowy lub po prostu zwyczajny - śniadaniowy. Najlepiej jednak przekładać je do specjalnych pojemników - plastikowych lub szklanych z pokrywką,co przedłuży ich świeżość, a także zapobiegnie przenikaniu się zapachów oraz rozprzestrzenianiu się bakterii, co ma miejsce często w przypadku surowego mięsa.Poza tym pamiętaj, że do lodówki nie chowamy niczego ciepłego!

Jeśli Twoja lodówka tego wymaga – regularnie rozmrażaj ją

Jedyną możliwością uniknięcia, mniej więcej comiesięcznego, rozmrażania lodówki, jest zakup sprzętu wyposażonego w system no frost. W innym przypadku, nawet 5-milimetrowa warstwa lodu sprawi, że zużycie energii przez lodówkę wzrośnie aż o 10 proc. Nie zaniedbuj zatem czynności regularnego rozmrażania swojej lodówki.

Nie zapominaj także o czyszczeniu lodówki

Rozmrażanie lodówki to doskonały moment aby także ją wyczyścić. I tak wszystkie produkty znajdą się przecież poza lodówką, więc dlaczego nie wykorzystać takiej sposobności? Do tego celu najlepiej posłużyć się wodą z płynem do mycia naczyń lub wodą z dodatkiem octu. W ten sposób pozbędziesz się zarówno zabrudzeń, bakterii, jak i niepożądanych zapachów. Pamiętaj, aby dokładnie osuszyć lodówkę, np. ręcznikiem papierowym lub suchą ściereczką. Nie należy bowiem uruchamiać lodówki, która wciąż jest mokra.

Utrzymuj prawidłową temperaturę

Zatem latem ustaw mocniejsze chłodzenie, zimą – łagodniejsze. Średnia temperatura w chłodziarce to 5 ºC, a w zamrażarce -18 ºC. Steruj temperaturą w ten sposób, aby niezależnie od pory roku wnętrze lodówki chłodziło na tym samym poziomie.

Dbaj o szczelność swojej lodówki

Szczelność lodówki zapewnia jej prawidłową izolację. Dzięki temu ciepłe powietrze nie ma szans, by przedostać się do wnętrza lodówki. Dlatego tak istotna czynnością jest regularne sprawdzanie uszczelek. Jeśli posiadasz lodówkę lub zamrażarkę marki Samsung, wystarczy, że wejdziesz po uszczelki na http://www.czescisamsung.pl/uszczelki,186,0.html


Komentarze

Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj Komentarz

Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz.