Dziś Tłusty Czwartek!
Tłusty Czwartek - Ostatni czwartek przed Wielkim
Postem (Środą Popielcową) rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. W ten dzień
zwyczajowo objadamy się pączkami i faworkami (w niektórych rejonach Polski
zwanych chrustem). Jeszcze jakiś czas temu w polskich domach obok słodkości
przygotowywało się też tłuste kiełbasy, kasze, słoninę, skwarki i inne potrawy
jak najbardziej tłuste. W regionie podkrakowskim tłusty czwartek znany jest
także jako "Combrowy Czwartek", było to święto wszystkich krakowskich
kramarek i służących.
Tłusty czwartek otwiera ostatni tydzień karnawału i jest wstępem do hucznych,
obficie zakrapianych, pełnych obżarstwa zabaw i bali karnawałowych.
Przepis na pączki
Składniki na około 25 pączków:
50 dag mąki (3 szklanki), 6 dag drożdży, 6 dag cukru (4 łyżki), 4 żółtka, 1/2
kostki masła, 200ml mleka (szklanka), 1/2 szklanki cukru pudru, sól, tłuszcz do
smażenia (smalec, margaryna), powidła śliwkowe lub dżem z róży lub inny, ew.
łyżka spirytusu.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru, łyżkę
mąki rozmieszać i odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. Gdy drożdże będą
rosnąć roztopić masło a żółtka utrzeć z cukrem. Następnie zmieszać rozczyn
drożdży z żółtkami i masłem, dodać resztę mąki i mleka (można dodać także łyżkę
spirytusu). Ciasto wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Gdy
ciasto podwoi swą objętość rozwałkować je na stolnicy oprószonej mąką na
grubość ok. 2cm. Szklanką wykrawać kółka na jedno z nich położyć dżem,
konfiturę lub powidła drugim przykryć i formować w ręku kulki. Uformowane
ciasto kładziemy na stolnicy oprószonej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Następnie w dużym naczyniu silnie rozgrzewamy dużo tłuszczu ( tak żeby ciasto w
nim pływało ) i smażymy w nim pączki po 2-3 minuty z każdej strony. Po
usmażeniu pączki delikatnie wyjmujemy i odkładamy na bibułę aby odciekł z nich
tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem i ... pączki gotowe. Smacznego.
Przepis na faworki ( chrust )
Składniki:
40 dag mąki pszennej (2 szklanki), 4-5 żółtek, 2 łyżki masła, 4 łyżki gęstej
śmietany, łyżka spirytusu lub octu, sól, cukier puder, cukier waniliowy,
tłuszcz do smażenia (smalec, olej)
Przygotowanie:
Z mąki, jaj, masła, spirytusu (octu) i śmietany ugnieść twarde ciasto (przez
kwadrans ubijać mocno wałkiem). Pozostawić na około godziną w temperaturze 5-8
stopni Celsjusza. Rozwałkować jak najcieniej i wyciąć paski szerokości około 3
i długości 12cm. Każdy pasek przeciąć w środku wzdłuż na długości ok 4-5 cm, po
czym jeden z końców paska przeciągnąć przez otwór. Ciasto nie powinno być zbyt
mocno oprószone mąką gdyż będzie ona opadać i przypalać tłuszcz. Paski ciasta
na faworki można trzymać na i pod zwilżoną lekko ściereczką zapobiegnie to ich
wysychaniu. W garnku rozgrzać tłuszcz (tłuszcz jest gotowy do smażenia jeśli
wrzucony kawałek ciasta od razu wypływa na powierzchnie). Smażyć na jasnozłoty
kolor. Odsączyć na bibule lub papierowym ręczniku. Gdy przestygną posypać
cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Faworki można przechowywać kilka
dni pod przykryciem. Smacznego.
źródło: Tłusty
Czwartek