Chojnow.pl
Nasza strona korzysta z plików Cookie. Czytaj więcej.
facebook twitter nk
Logowanie Rejestracja
  • Polish
  • English


Hydroponiczna uprawa warzyw i ziół – gratka dla ekologów

Autor Partnerstwo
Data utworzenia: 23 luty 2018, 14:10 Wszystkich komentarzy: 0


Hydroponiczna uprawa warzyw i ziół – gratka dla ekologów

Uprawy ekologiczne stają się coraz bardziej popularne zwłaszcza wśród młodych ludzi, jednak i wśród nich nie brakuje sceptyków. Niektórzy nie wierzą w to, że plony z upraw ekologicznych w pełni spełniają surowe normy ekologiczne.

Dlatego z pomocą spieszy hydroponika, czyli wyjątkowa metoda uprawy roślin bez użycia gleby.

Zalety upraw hydroponicznych

Hydroponika ma wiele zalet, między innymi pozwala na higieniczne, sterylne uprawy wolne od grzybów czy szkodliwych drobnoustrojów, które występują w ziemi. Uprawa roślin nie wymaga wielkiego wysiłku, nie trzeba troszczyć się o pielenie grządek, podlewanie czy ochronę przed chłodem. Uprawy nie wymagają też dużo miejsca – wystarczy specjalny pojemnik, a raczej zestaw naczyń do upraw hydroponicznych. Podlewanie także nie jest wymagającą czynnością – należy tylko uzupełniać wodę.

Niezwykłym atutem upraw hydroponicznych jest to, że znakomicie nawilżają suche powietrze w mieszkaniu, zwłaszcza zimą, gdy działa centralne ogrzewanie.

Obecnie dzięki hydroponice można uprawiać warzywa i owoce oraz zioła w domu przez cały rok. Takie produkty są zdrowe, a pod względem walorów smakowych można je porównać do uprawianych na oborniku i kompoście. Więcej szczegółów oraz innych tematów znajduje się w serwisie progrower.eu/pl

Hydroponika przy pewnej wiedzy oraz doświadczeniu zapewnia dorodne warzywa i świeże, wonne zioła niemalże przez cały rok.

Innowacyjna metoda uprawy

Okazuje się, że hydroponika to idealna alternatywa wobec tradycyjnych upraw: ekologiczne rośliny, szybki wzrost, dorodne i obfite plony oraz dostęp do świeżych warzyw i ziół niezależnie od pory roku. Poza tym można ograniczyć do minimum prace ogrodowe, nie przejmujemy się jakością gleby, chwastami czy szkodnikami żyjącymi w ziemi. Jedyne, o co musimy zadbać to dostarczanie roślinom soli mineralnych oraz uzupełnianie wody raz na tydzień albo nawet dwa tygodnie.

Dzięki stosowaniu pewnych zasad zawsze mamy w zasięgu ręki świeże zioła i smaczne warzywa. Ponadto niemalże wszystkie rośliny uprawiane tą metodą rosną trzy razy szybciej niż w ziemi.

Na początek warto spróbować z najprostszą uprawą. Można przygotować nasiona rzeżuchy i obserwować jak kiełkują.

Hydroponika - uprawy przyjazne środowisku

Uprawy hydroponiczne pozwalają zaoszczędzić wodę i czas. Woda jest często nadmiernie zużywana podczas tradycyjnych upraw, gdyż znaczna jej część paruje lub nieefektywnie wsiąka w glebę, na którym prowadzimy uprawę. Warto pamiętać, że woda przeznaczona do upraw hydroponicznych powinna przez cały czas dotleniana, gdyż w przeciwnym razie rozwijają się tam bakterie beztlenowe, które niszczą korzenie i osłabiają rośliny.

Pełna kontrola upraw

Rośliny uprawiane metodą hydroponiczną hoduje się w konkretnych warunkach, co oznacza, że kontrolujemy zarówno ilość wykorzystywanej wody, jak i podłoże, na którym rosną rośliny. Ponadto, zarówno hodowane rośliny, jak i ich plony - warzywa i zioła, są wolne od chorób przenoszonych przez ziemię i szkodników żyjących w glebie, a tym samym zdrowsze i bardziej dorodne.


Komentarze

Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj Komentarz

Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz.