Chojnow.pl
Nasza strona korzysta z plików Cookie. Czytaj więcej.
facebook twitter YT IG
Logowanie Rejestracja
PWSZ Legnica

Martyna Jakubowicz w Legnicy

Autor admin
Data utworzenia: 12 marzec 2012, 14:55 Wszystkich komentarzy: 0


Martyna Jakubowicz w Legnicy

Martyna Jakubowicz z zespołem Żona Lota wystąpi w legnickiej Spiżarni. Koncert odbędzie się 17 marca o godzinie 20:00.

Bilety w cenie 40 zł w przedsprzedaży i 45 zł w dniu koncertu nabywać można w Spiżarni.

MARTYNA JAKUBOWICZ (ur.24.02.1955 r w Krakowie) - jedyna w swoim rodzaju piosenkarka, która od trzydziestu lat oczarowuje słuchaczy wszystkich pokoleń. Wymyka się wszelkim próbom muzycznego zaszufladkowania, oscylując pomiędzy folkiem, bluesem, jazzem i rockiem. Jest mistrzynią tworzenia nastroju. Koncerty zwyczajowo kończą się owacjami na stojąco, zaś publiczność nie chce pozwolić jej zejść ze sceny.
Jej najbardziej znane przeboje to: „W domach z betonu nie ma wolnej miłości”, „Chcę ci dać trochę wiary w cud” (Kołysanka dla Misiaków), „Żagle tuż nad ziemią”.
Dyskografia:
- „Magillage” 1983
- „Bardzo groźna księżniczka” 1986
- „Wschodnia wioska” 1987
- „Patchwork” 1991
- „Total” (kompilacja) 1991
- „Kołysz mnie” (album koncertowy) 1992
- „Dziewczynka z pozytywką Edwarda” 1995
- „Skórka pomarańczy” 1998
- „Tylko Dylan” 2005
- „Te30te urodziny” 2008
- „Okruchy życia” 2010
Gościnny udział :
- Zbigniew Hołdys „I Ching” 1983 (Kołysanka dla Misiaków, Słuchaj Man)
- Dżem „List do R. na 12 głosów vol.1” 1995 (Mała aleja róż, Skazany na bluesa)
- „Tribute to Eric Clapton” 1995 (Wielka słabość, Blues 4 rano)
Od początku swojej kariery występowała z wieloma znakomitymi muzykami jak: Ryśkiem Skibińskim (Kasa Chorych), Andrzejem Nowakiem (TSA), Janem Hnatowiczem, Rafałem Rękosiewiczem, Jerzym Piotrowskim (SBB), Aleksandrem Koreckim, Wojciechem Waglewskim(VooVoo), Mateuszem i Marcinem Pospieszalskimi, Jerzym Styczyńskim (Dżem).
W sferze tekstowej od samego początku współpracuje z Andrzejem Jakubowiczem.
Na wydanej w 2008r przez Agorę płycie „Te30te urodziny”, piosenki Martyny Jakubowicz wykonywali: Ewa Bem, Pogodno, Indios Bravos, Bracia, Lipali, Kasia Stankiewicz, Goya, Krzysztof Kiliański, Ela Adamiak, Soomood i Hurt.
Na swoim koncie ma aż jedenaście albumów, które znalazły uznanie nie tylko wśród szerokiej publiczności, ale również zostały docenione przez zagraniczną prasę (recenzje w „Rolling Stone” i „Guitar Player”) i krajową branżę muzyczną (nominacje do nagrody „Fryderyk” w 1995 i 2011 r).
W 2010 ukazała się jej ostatnia, jak do tej pory, płyta: "Okruchy Życia", która zebrała znakomite recenzje w prasie oraz została uhonorowana nominacją do nagrody "Fryderyk" w kategorii Album Roku Folk/Muzyka Świata.
Aktualnie Martyna Jakubowicz koncertuje z zespołem Żona Lota w składzie:
- Darek Bafeltowski – gitara, mandolina, banjo
- Paweł „Muzzy” Mikosz – gitara basowa, kontrabas
- Łukasz Matuszyk – akordeon i instrumenty klawiszowe,
- Przemek Pacan – perkusja, instrumenty perkusyjne


Źródło: lca.pl

facebook.com/jakubowiczmartyna


Komentarze

Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj Komentarz

Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz.
Sklep Bigform