Słodycze dla malucha
Data utworzenia: 26 sierpień 2014, 12:03 Wszystkich komentarzy: 1
BATONIKI MUSLI
Taka przekąska to świetny pomysł dla małych sportowców, dla dzieci, które cierpią z powodu zaparć, przy wzmożonym wysiłku umysłowym, taki deser z uwagi na dużą ilość węglowodanów złożonych i błonnika syci na dłużej. Zalety? Żadnych barwików, konserwantów, spulchniaczy, bogate źródło magnezu, żelaza, wapnia, witamin z grupy B, witaminy E. W porównaniu z batonem sklepowym wygrywa pod względem jakości i zawartości tłuszczu, cukrów prostych i braku ,,sztucznej gamy dodatków”.
Składniki: szklanka płatków owsianych, ½ szklanki otrębów pszennych, 10 suszonych moreli, 10 startych migdałów, 2 łyżki płatków migdałowych, łyżka cynamonu, 3 łyżki sezamu, 3 łyżki lnu, 1 łyżka pestek z dyni, 3 duże jabłka, banan, łyżka oleju rzepakowego, 1 jajo kurze całe, 2 łyżki cukru, 2 łyżki miodu.
Czas przygotowania: 40 minut
Wartość odżywcza:
Wielkość porcji (g) |
Energia ( kcal) |
Białko(g) |
Tłuszcz (g) |
Węglowodany (g) |
Błonnik (g) |
988 (całość) |
1202 |
54,5 |
67 |
315 |
51 |
50 (1batonik) |
61 |
2,75 |
3,4 |
16 |
2,6 |
Sposób przygotowania: wszystkie suche składniki umieścić w misce i wymieszać; mus jabłkowy (zetrzeć jabłka na tarce o małych oczkach i smażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej aż zmiękną, ostudzić), dodać surowe jajo, banana, miód i oliwę, wszystko wymieszać razem na jednolitą masę. Połączyć wszystkie składniki i formować małe batoniki, które należy ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec około 30 min w rozgrzanym piekarniku do 180 C.
SEREK HOMOGENIZOWANY WANILIOWO-MALINOWY
Taki deser zawiera prawdziwe owoce, nie zawiera syropu glukozowo- fruktozowego, zagęszczaczy, barwników i ma większą wartość odżywczą od tych sklepowych. Z pewnością jest to produkt dla dzieci! Sprawdza się jako przekąska lub dodatek do naleśników.
Składniki: kostka sera twarogowego półtłustego 200g, 2 łyżki śmietany 12%tł, 2 łyżki miodu, łyżeczka cukru waniliowego/ ekstrakt waniliowy, ¾ szklanki świeżych malin
Czas przygotowania: 10 minut
Wartość odżywcza:
Wielkość porcji (g) |
Energia ( kcal) |
Białko(g) |
Tłuszcz (g) |
Węglowodany (g) |
Błonnik (g) |
465 |
548 |
36 |
13 |
79 |
9,1 |
150 ( 1 porcja) |
176 |
12 |
4,2 |
25 |
3 |
Sposób przygotowania: wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę
Zamiast malin można dodać inne owoce/orzechy, bakalie, czekoladę, mleczko kokosowe. Taki serek to świetny dodatek do naleśników.
DESER JOGURTOWO-OWOCOWY
To alternatywa dla tłustych, ciężkich ciast. Szybki w przygotowaniu i lekki.
Składniki: 2 galaretki owocowe, 2 jogurty naturalne 2% tłuszczu 2x150g, ulubione owoce, biszkopty
Czas przygotowania: przygotowuje się dość szybko, ale deser musi kilka godzin odczekać, żeby stężeć 4-6 h
Sposób przygotowania: zrobić galaretkę zgodnie z wytycznymi na opakowaniu, ale zawartość torebki rozrobić z mniejszą ilością wody (około 0,6 l wody na 2 opakowania galaretek 75g x 2), jak ostygnie i zacznie gęstnieć dodać jogurt naturalny i wymieszać. Na spód tortownicy wyłożyć biszkopty, zalać masą, włożyć do lodówki na 2h, następnie wyjąć i udekorować, ponownie włożyć na 2h do lodówki
LIZAKI LODOWE (JAGODOWE)
Takie lizaki nie zawierają sztucznych dodatków, a w zamian mnóstwo witamin, wapń i pyszny smak! Bez zbędnych dodatków, barwników.
Składniki: 2 szklanki jagód, 3 łyżeczki cukru, jogurt naturalny 200g 2% tłuszczu
Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza:
Wielkość porcji (g) |
Energia ( kcal) |
Białko(g) |
Tłuszcz (g) |
Węglowodany (g) |
Błonnik (g) |
470 |
266 |
9,5 |
5,0 |
53 |
7,4 |
150 ( 1 lizak) |
85 |
3,3 |
1,6 |
17 |
2,4 |
Sposób przygotowania: wszystkie składniki zmiksować, wypełnić foremki do lodów i włożyć do zamrażarki. Na drugi dzień lody są gotowe. Po wyciągnięciu z zamrażarki odczekać chwilkę.
SHAKE MLECZNO-OWOCOWY
Taki deser zawiera mleko, owoce i miód. Jest słodki, zdrowy i daje energię na kilka godzin. Samo zdrowie. W porównaniu ze sklepowym nie równa się smakiem i jakością!
Składniki: szklanka mleka 2% tł, duży banan (dojrzały), ¾ szklanki truskawek, łyżka miodu
Czas przygotowania: 5minut
Wartość odżywcza:
Wielkość porcji (g) |
Energia ( kcal) |
Białko(g) |
Tłuszcz (g) |
Węglowodany (g) |
Błonnik (g) |
594 (całość) |
378,5 |
10 |
5,5 |
76,5 |
5,0 |
230 (szklanka) |
146,5 |
3,9 |
2,1 |
30 |
2 |
Sposób przygotowania: zmrozić banana i truskawki w zamrażarce, następnie zmiksować wszystkie składniki. Podawać po przygotowaniu.
Smacznego.
Poradnia dietetyczna ,,Uroda”
15:25
Wejdź na stronę: *** i sprawdź sam jakie to proste.