Jak poradzić sobie ze świątecznym obżarstwem – 3 sposoby na niestrawność
Creation date: 25 December 2014, 17:28 All comments: 0
W
tradycję Świąt Bożego Narodzenia, w większości domów, wpisana jest uczta
wigilijna złożona z 12 potraw, z których każdą z osobna należy skosztować.
Poranek Bożonarodzeniowy to syte śniadanie, potem Rodzinny obiad, desery,
kolacje i tak przez trzy dni. To okres na który czekamy cały rok i większość z
Nas na czas Świąt porzuca zalecenia lekarskie, restrykcyjne
diety i ,,popuszcza pasa”. Świąteczne potrawy to niezłe wyzwanie dla organizmu.
Tłusty karp przegryzany makowcem, a następnie śledziową sałatką z majonezem to
niezły prezent dla układu trawiennego. Jak
poradzić sobie z dolegliwościami związanymi z przejedzeniem?
OBJAWY PRZEJEDZENIA
Bóle brzucha, kolki, skurcze, wzdęcia, gazy, przelewania, odbijanie, uczucie pełności, znużenie i ospałość, biegunka, zaparcia, bóle głowy, rozdrażnienie, nudności, mdłości
Przyczyny:
- zbyt duże ilości jedzenia na raz (uczucie pełności, rozpierania, trudności w oddychaniu, kolki)
- nieumiejętne łączenie potraw ( nasilone procesy fermentacji, zalegania pokarmu – bóle, wzdęcia, uczucie ciężkości, nudności)
- siedzenie przez dłuższy czas w jednej pozycji (odbijanie, czkawka, skurcze, bóle brzucha)
- rozmowy podczas posiłku (większa ilość powietrza dostaje się do przewodu pokarmowego, przez rozmowy nie rozdrabniamy w pełni pokarmów – łykamy. To powoduje wzdęcia, kolki, gazy)
- popijanie do posiłków ( rozcieńcza soki trawienne – mniejsze działanie enzymów trawiennych, czyli problemy trawienne)
CO PRZYNIESIE ULGĘ?
1. Herbatki ziołowe:
Mięta.
Związki zawarte w mięcie pobudzają wytwarzanie soków trawiennych, żółci przez co ułatwia trawienie. Poza tym łagodzi bóle i kłucia brzucha związane z niestrawnością poprzez działanie rozkurczowe, uspokajające. Mięta sprawdza się również przy zatruciach ( co często się zdarza w okresie świątecznym) - działa bakteriobójczo.
Napar: 1 łyżka suszonych liści mięty zalać wrzątkiem i zaparzać około 15 min. Pić 3 razy dziennie
Napar z rumianku:
Działa rozkurczowo i wiatropędnie, czyli łagodzi skurcze, bóle brzucha, wzdęcia i kolki, pobudza wydzielanie żółci, a więc jest dobrym trunkiem po tłustym obiedzie.
1-2 łyżeczki koszyczków rumianku zalać szklanką wrzątku i zaparzać 10-15 min pod przykryciem. Wypijać w 2-3 porcjach w ciągu dnia.
Napar z kminku:
Usprawnia pracę przewodu pokarmowego, działa rozkurczowo ( przynosi ulgę kolkom jelitowym). Zwiększa wydzielanie żółci, ułatwia jej przepływ – lepsze trawienie tłuszczów. Korzystnie łagodzi objawy u osób cierpiących na dolegliwości wątrobowe i zaburzenia ze strony pracy trzustki. Łagodzi objawy przejedzenia poprzez zwiększenie wydzielania soków trawiennych i przyswajanie pokarmów.
Napar pic 2-3 razy dziennie (bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia)
W niestrawności sprawdzają się również: melisa, dzika róża, szałwia, ruta, arcydzięgiel, kozłek.
2. Przyrządzanie potraw
Do przyrządzania potraw, zwłaszcza tych , które są ciężkostrawne, wywołują niestrawność należy dodawać ziół, które spowodują zmniejszenie niechcianych objawów:
majeranek, kminek, tymianek, bazylia, cząber, czosnek, natka pietruszki, koper, kolendra, anyż, estragon, imbir, lubczyk, gałka muszkatołowa.
3. Spacer
Nic tak nie wspomoże rozleniwionego układu pokarmowego jak ruch. Spacer usprawni pracę jelit, zapobiegnie zaparciom, wspomoże walkę z wiatrami, kolką i wzdęciami. Po obfitym posiłku unikaj forsujących ćwiczeń, basenu – pogłębią dolegliwości. Wybierz spokojny spacer w rodzinnym gronie.
Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia życzy Poradnia dietetyczna Uroda