Chojnow.pl
Nasza strona korzysta z plików Cookie. Czytaj więcej.
facebook twitter YT IG
Logowanie Rejestracja

PRZEKĄSKI W ODCHUDZANIU

Autor Małgorzata Uroda
Data utworzenia: 21 styczeń 2015, 08:49 Wszystkich komentarzy: 1


PRZEKĄSKI W ODCHUDZANIU

Odchudzanie często bywa przyczyną niedożywienia. Osoba na diecie powinna tracić kilogramy z korzyścią dla swojego zdrowia. Głodzenie się, unikanie przyjemności jakie niesie spożywanie posiłków to jeden z wielu błędów, które popełniają osoby zaczynające przygodę z dietą. Zapoznaj się co można podjadać między posiłkami, a dzięki temu tryskać energią, mieć dobry humor i odżywić w sposób właściwy organizm.



Złota zasada odchudzania to nie unikać częstego jadania

Więcej posiłków w ciągu dnia, ale małych, zdrowych, to recepta na skuteczne i właściwe odchudzanie. Pamiętaj, że diety, które powodują szybką utratę kilogramów w szybkim czasie to odchudzanie bez celu. W takim tempie tracisz mięśnie oraz wodę. Tłuszcz – główny cel walki zostaje nietknięty. Żeby spalić kilogram tłuszczu trzeba zużyć około 7000 kalorii. Na to potrzeba trochę czasu. Pozbawianie organizmu mięśni to obniżanie przemiany materii, a wody oznacza dla organizmu więcej toksyn, zmęczenie, ból głowy i dekoncentrację. Nie warto więc odchudzać się ,,na wyścigi”. Poza tym większe ograniczenia w jedzeniu, monotonia posiłków to najlepsza droga w drodze do niedożywienia. Osoby otyłe też cierpią z powodu niedożywienia, ten problem nie tyczy się tylko osób o niedoborowej masie ciała.


Wybór przekąski

Osoby na diecie redukcyjnej (odchudzającej) powinny sięgać między 3 głównymi posiłkami po przekąski, które będą niskokaloryczne (około 100 - 200 kcal w porcji).


Co powinno cechować taką przekąskę?

Bogata w wartości odżywcze, o niskiej zawartości soli i konserwantów, niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, małej ilości dodatków do żywności i uboga w cukry dodane.


Plusy jadania przekąsek

Takie ,,mini posiłki” są lekkie, utrzymują cukier na stałym poziomie, łagodzą głód (spowodowany wcześniejszymi przyzwyczajeniami – duże objętościowo posiłki lub tłuste, z dużą zawartością cukru, itp). Poprawiają humor i dodają energii, a co najlepsze ,,podkręcają” organizm do spalania. Przekąski powinny być stałym elementem jadłospisu w ilościach od 2-3 w ciągu doby i każda powinna zawierać (w zależności od zapotrzebowania organizmu – cecha indywidualna) w granicach od 100 do 200 kalorii.


Przykład przekąsek

W poniższej tabeli znajdują się produkty z pośród których można przygotować zdrową przekąskę. Może to być sam owoc czy jogurt, ale urozmaicenie to podstawa każdej diety, dlatego zachęcam do łączenia różnych grup produktów w smaczne przekąski : koktajle, sałatki, owsianki, itp.


Tab. 1 Opracowania własne na podstawie: H. Kunachowicz i wsp. ,,Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw: ; www.ilewazy.pl

PRODUKT

KALORIE

Grejpfrut średni

108

Jabłko duże/średnie/małe

120/90/50

Gruszka mała/średnia/duża

40/80/120

3 średnie mandarynki

100

Pomarańcza duża/mała

130/65

2 sztuki Kiwi średnie

100

Ananas świeży – 2 plasterki

90

Pomelo – ½ sztuki

120

Melon Galia – ½ sztuki

130

Banan mały/średni/duży

70/110/150

Maliny -3 szklanki 360g

115

Truskawki – 3 szklanki 450g

130

Jagody – 2 szklanki 430g

110

SUSZONE OWOCE


Suszona gruszka

100

4 suszone plastry jabłka

100

Banany suszone – garść 30g

100

Morele suszone 5 sztuk

90

Daktyle suszone 10sztuk

140

Rodzynki 2 łyżki

100

Żurawina 2 łyżki

80

Figi 2 sztuki

80

Śliwki suszone 5 sztuk

100

ORZECHY


Włoskie 4 sztuki

100

Pistacje – garść/10szt

120/80

Laskowe łyżka

100

Arachidowe (łuskane)garść/ w łupinach

180/140

Nerkowce garść

200

Brazylijskie 4 sztuki

100

Migdały 15 sztuk

110

Wiórki kokosowe 2 łyżki

100

PESTKI


Słonecznik łuskany łyżka

85

Pestki dyni łuskane 2 łyżki

110

Sezam łyżka

90

NABIAŁ


Maślanka 1,5%tł szklanka

100

Kefir 2%tł szklanka

125

Jogurt naturalny 2% tł szklanka

150

Mleko 2% szklanka

125

Serek wiejski opakowanie 5%tł

200

INNE


Wafle ryżowe 2 sztuki

80

Crunchella (wafel pszenno-ryżowy) 4 sztuki

100

Chleb chrupki 4 kromki

100

Chrupki kukurydziane kręcone 2 sztuki

90

Sucharki 3 sztuki

90

Mini sucharki 10 sztuk

90

SŁODYCZE

(nie polecam, ale poniżej przykład tych, które są niskokaloryczne)

Gorzka czekolada 2 kosteczki

100

Kisiel szklanka

150

Galaretka słodka bez owoców szklanka

110

Chrupki kukurydziane garść

20

Budyń szklanka

250

WARZYWA


Do woli, one nawet w ogromnych ilościach nie przyczynią się do ,,tycia” warunek: w postaci świeżej, gotowanej


ZBOŻA


Płatki owsiane łyżka

37

płatki żytnie łyżka

35

Płatki sojowe łyżka

50

Płatki kukurydziane łyżka

20

Otręby pszenne/żytnie/owsiane/gryczane

7/16/25/27

Kasza jaglana 1 ugotowana łyżka

30

Kasza gryczana 1 ugotowana łyżka

25

Ryż brązowy 1 ugotowana łyżka

23

Ryż dziki 1 ugotowana łyżka

25

MIÓD


Łyżka/łyżeczka

90/40


Komentarze

Fajne przekąski, ale zawsze chciałoby się więcej:)
zgłoś komentarz

Dodaj Komentarz

Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz.